Zaplet na pogajanjih

22. september 2015

Na pogajanjih med pogajalskima skupinama vlade in sindikatov javnega sektorja v ponedeljek, 21.9.2015, je sindikalna stran uvodoma opozorila vladno, da se moramo v okviru pogajanj dogovoriti tudi o odpravljanju anomalij veljavnega plačnega sistema. S tem v zvezi je bilo dogovorjeno, da se bo to vprašanje začelo obravnavati na naslednji seji pogajalske komisije. V nadaljevanju pogajanj je bil sprejet poslovnik o vodenju pogajanj, ki po novem vsebuje določbo, da se sprejeti dogovor objavi v Uradnem listu RS, če se pogajalski strani tako dogovorita. Sledila je potrditev zapisnika prejšnjega sestanka, nato pa je državna sekretarka na Ministrstvu za finance mag. Mateja Vraničar predstavila predlog določb Zakona o izvrševanju proračuna RS za leti 2016 in 2017 (ZIPRS1617), ki se nanašajo na plače zaposlenih v javnem sektorju. Poudarila je, da mora vlada predlog zakona najkasneje v petek, 25.9.2015, poslati v proceduro v Državni zbor RS, pri čemer bi se lahko o njih pogajali nekje do konca oktobra oziroma dokler ne bi bila zaključena parlamentarna procedura. Sindikalna stran se je ostro odzvala na njene navedbe, da so v predlogu zakona med drugim v celoti povzeti tudi vladni predlogi ukrepov na področju plač v letu 2016, kot tudi nekatere določbe Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki bi jim sicer potekla veljavnost. Sindikalna stran je opozorila, da je nesprejemljivo, da skuša vlada na ta način s tehničnim zakonom, kot je ZIPRS, nadomestiti sistemske zakone in vanj umestiti tudi pravice zaposlenih. Ob tem je zahtevala, da ji vladna stran takoj posreduje celotno besedilo ZIPRS1617 ter da se predlog zakona še pred sprejemom na Vladi RS uskladi s sindikati javnega sektorja. Vladna stran je sindikalno zahtevo sprejela in dogovorjeno je bilo, da se bosta pogajalski strani o predlogu zakona usklajevali v sredo, 23.9.2015.