spacer
  
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
   sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni
in raziskovalni dejavnosti slovenije
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
spacer
spacer

Vladna izhodišča za rast stroškov dela v obdobju 2017-2020

Uredi seznam novic Dodaj novico
08. marec 2016

Na seji pogajalske komisije dne 7.3.2016 je vladna stran predstavila svoja pogajalska izhodišča o določitvi okvira oziroma možne rasti mase stroškov dela v javnem sektorju v obdobju 2017–2020.
Vladna stran je pri predstavitvi pogajalskih izhodišč izpostavila, da smo v Sloveniji zavezani fiskalnemu cilju, da do leta 2020 uravnotežimo proračunske prihodke in izdatke, ter poudarila, da zato rast mase stroškov dela v javnem sektorju v letu 2017 ne sme presegati višine nominalne rasti bruto domačega proizvoda (BDP), zmanjšanega za 1,7 odstotne točke. Navedeno zaostajanje rasti mase stroškov dela za nominalno rastjo BDP mora veljati vse do leta 2020, ko bo po ocenah vladne strani dosežen izravnan saldo sektorja države.
Sindikalna stran je v prvem odzivu na vladna izhodišča opozorila, da skuša vlada breme zniževanja javnofinančnega primanjkljaja v celoti prenesti na pleča javnih uslužbencev. Pri tem je opozorila, da pogajanj o tako imenovani formuli za rast stroškov dela ne bo mogoče ločiti od pogajanj o postopnem sproščanju preostalih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju, kot je opredeljeno v III. točki Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016. Sindikalna stran je izrazila pričakovanje, da bo vladna stran v nadaljevanju pogajanj pripravila konkreten in finančno ovrednoten predlog postopnega sproščanja preostalih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju.



Uredi nogo