Vlada zaostrila pogajalska izhodišča

10. september 2015

Na pogajanjih 9. septembra 2015 je minister Koprivnikar sindikatom javnega sektorja predstavil nova vladna pogajalska izhodišča, ki jih je vlada sprejela istega dne na dopisni seji. Nova vladna pogajalska izhodišča predstavljajo zaostritev njenih prvotnih pogajalskih izhodišč (iz julija letos), saj poleg podaljšanja znižane vrednosti plačnih razredov, zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti in nižjega plačila delovne uspešnosti, zaradi povečanega obsega dela, po novem vsebujejo tudi podaljšanje znižanega regresa in delne zamrznitve pokojninskih premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Sindikalna stran, ki vseskozi zahteva spoštovanje veljavnega dogovora in sprostitev vseh varčevalnih ukrepov, je takšno ravnanje vlade ostro obsodila. Prava pogajanja se sicer še niso začela, saj se pogajalski strani nista uspeli dogovoriti o vsebini poslovnika o vodenju pogajanj. Sindikalna stran namreč vztraja, da mora biti dogovor, ki ga sklenejo vlada in sindikati javnega sektorja, objavljen v Uradnem listu, s čimer pa se vladna stran zaenkrat ne strinja. Pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja se bosta ponovno sešli predvidoma 21. septembra.