spacer
  
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
   sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni
in raziskovalni dejavnosti slovenije
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
spacer
spacer

Vlada in sindikati javnega sektorja ponovno za pogajalsko mizo

Uredi seznam novic Dodaj novico
28. junij 2016

Po več kot mesecu dni predaha, zaradi vladne prekinitve pogajanj, so se 27.6. nadaljevala pogajanja o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju. Seveda do nadaljevanja pogajalskega procesa ne bi prišlo, če sindikati javnega sektorja ne bi 9. junija izvedli protestnega shoda pred Vlado RS.
Vladna stran je na prvem srečanje po sindikalnem protestu po pričakovanjih predstavila svoj približevalni predlog. V njem je izplačilo celotnega regresa za letni dopust, v višini minimalne plače, premaknila iz leta 2019 v leto 2018. V vseh ostalih elementih ostaja vladni predlog nespremenjen, vključno z najbolj spornimi točkami o spremembah ZSPJS in ZJU.
Sindikalna stran je ponovno zahtevala zagotovilo ministra Koprivnikarja, da vlada ne bo enostransko posegala v pravice javnih uslužbencev preko zakonskih sprememb, kar je zagotovil tudi predsednik vlade. Prav tako je bila ponovno izpostavljena zahteva, da se pogajanja in usklajevanja glede ZSPJS in ZJU vodijo ločeno in šele potem, ko bo dosežen dogovor o politiki plač za naslednje obdobje in način sproščanja preostalih še veljavnih varčevalnih ukrepov do leta 2019. V nadaljevanju je sindikalna stran predstavila nov protipredlog, v katerem je naredila podoben, minimalni premik kot vladna stran, in sicer na področju premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Predlagano je bilo, da se premije v letu 2018 izplačujejo v višini 80%, od 1.1.2019 do 1.12. 2019 v višini 90% in od decembra 2019 v polni višini. V ostalih delih ostaja sindikalni predlog nespremenjen.
Prav tako je sindikalna stran ponovno izpostavila vprašanje načina odprave anomalij ter pri tem opozorila, da spremembe vrednotenja posameznih poklicnih skupin (policija) neposredno vplivajo na ostala primerljiva delovna mesta, zlasti v V. tarifni skupini, zaradi česar bodo upravičeno sledile podobne zahteve tudi ostalih sindikatov.



Uredi nogo