spacer
  
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
   sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni
in raziskovalni dejavnosti slovenije
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
spacer
spacer

Sindikat VIR - ŽIVEL 1. MAJ

Uredi seznam novic Dodaj novico
01. maj 2020

Sindikat VIR - ŽIVEL 1. MAJ



Spoštovane zaupnice in zaupniki, 


prvega maja se spominjamo pogumnih in kolektivnih bojev delavstva po vsem svetu. Danes poteka že 130. obletnica praznovanja praznika dela. A v drugačnih razmerah kot ponavadi. Pandemija novega koronavirusa je spremenila tok vsakdana in še bolj jasno izpostavila razpoke v kapitalističnem sistemu. Pokazal se je življenjski pomen delavskih pridobitev, kot so sistemi javnih zdravstvenih in drugih storitev, ki jih v slabem in dobrem opravljajo delavci in delavke. Za mnoge kapitalistični vsakdan že pomeni krizo, mnogo delavcev dela, a se težko preživljajo, prekariat živi v negotovosti glede zaposlitve, stanovanja, prihodnosti.


Spremembe se že dogajajo - v katero smer bodo šle, je in bo odvisno od moči in angažmaja organiziranega delavstva. Medtem ko kapital vedno išče le priložnosti za dobiček in pri tem ne izbira sredstev, je za delavstvo ključna solidarnost in kvaliteta naših življenj. Sindikati smo združeni delavci in delavke v boju za boljšo prihodnost. V današnjih razmerah je naša vloga še toliko pomembnejša.


Naj bo letošnji 1. maj čas, ko se ozremo na vse odločujoče delavske zmage. Na javne storitve, ki gradijo enakost, ki vzgajajo kritične posameznike, ki poskrbijo za obolele in ostarele, ne glede na njihov prihodek, ki skrbijo za nova znanja in kulturo. Na vse, ki delajo in ustvarjajo v korist družbe in delavstva, ne glede na njihovo nacionalnost, spol ali drugo osebno okoliščino. Združen in solidaren delavski razred lahko zmaga, nepovezan pa zagotovo izgublja. Čas je, da stopimo skupaj, povabimo sodelavce, ki še niso z nami, da se nam pridružijo. Trdno stojmo za zahtevami po kvalitetnih javnih storitvah in podpirajmo boje drugih sindikatov, društev in organizacij. Potrebujemo drug drugega. Pridobitev enih naj bo spodbuda, ker bo to pridobitev za vse.


Zaupniki in zaupnice, izkoristimo te dni, da si naberemo moč za akcije, ki jih bomo izpeljali za boljšo prihodnost vseh. Živel 1. maj!


VAŠ SINDIKAT VIR


Ana Jakopič, sekretarka VIR

Matejka Žekš, predsednica VIR

Andraž Mali, strokovni sodelavec VIR







prvimaj



Uredi nogo