Sindikati javnega sektorja smo zavrnili predlog glede odprave varčevalnih ukrepov

13. maj 2021

Sindikati javnega sektorja so se morali do 13. ure opredeliti do končnega predloga vlade v pogajanjih o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov na področju povračila stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja, spremembi izplačilnega dneva in letošnjem regresu. Pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja vladni ultimativni predlog zavračamo. Velika večina sindikatov, ki delujejo v okviru Pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, odločno nasprotujejo dinamiki, načinu in zaključku pogajanj, vsiljenih s strani vlade, se je odločila, da zavrne vladni ultimativni predlog glede odprave nekaterih varčevalnih ukrepov iz leta 2012 in glede spremembe dneva izplačila plače, ki bi velikemu delu javnih uslužbencev zamaknil plačilni dan za 10 dni ter jim povzročil dodatno birokracijo in stroške. Po mnenju sindikatov vladni predlog, ki ni dopuščal več nobenih pogajanj in je potekal pod umetno ustvarjenim in vsiljenim časovnim pritiskom, ne izpolnjuje pričakovanj sindikatov in njihovega članstva glede odprave varčevalnih ukrepov, ki jih je uvedel Zakon za uravnoteženje javnih financ. Med slednjimi posebej izpostavljamo znižanje vrednosti plačnih razredov za 8 %, glede česar se vladna stran ni v ničemer približala sindikalnim predlogom, kljub dejstvu, da je s tem znižanjem in ob dejstvu, da se vrednost plačnih razredov ni usklajevala zadnjih 10 let, realna vrednost plačnih razredov v teh 10 letih padla za 20 %. Zaveza o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov iz stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja iz leta 2018 tako zaenkrat ostaja v celoti nerealizirana, sindikati pa pričakujemo takojšnje nadaljevanje pogajanj o vseh nerealiziranih točkah stavkovnega sporazuma iz leta 2018, med njimi seveda tudi nadaljevanje pogajanj o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno s pogajanji o načinu odprave 8 % znižanja vrednosti plačnih razredov.