Protestni shod »Za dostojne plače pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic!«

30. september 2016

Protestnega shoda pod naslovom »Za dostojne plače pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic!«, ki je bil 29. septembra 2016, ob 14.00 uri, pred sedežem Vlade RS, v Ljubljani, se je udeležilo več kot 2000 pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic iz vrtcev po vsej Sloveniji. Med njimi je bilo tudi 260 pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic iz Sindikata VIR.
Govorci na protestnem shodu so poudarili, da imajo pomočnice in pomočniki vzgojiteljic dovolj neizpolnjenih obljub in zavez o izboljšanju vrednotenja njihovega dela. Delovno mesto pomočnice in pomočnika vzgojiteljice je bilo namreč že februarja 2009 prepoznano kot neustrezno ovrednoteno, vendar so takratne in kasnejše zaveze in ugotovitve o potrebnem izboljšanju vrednotenja dela pomočnic vzgojiteljic ostali le na papirju.
Izpostavljeno je bilo, da so se junija 2012, zaradi varčevalnih ukrepov, že tako nizke plače pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic znižale še za dodatnih 8 odstotkov in da se od takrat do danes njihov položaj ni v ničemer izboljšal, tako da imajo številni med njimi mesečne prihodke le malo nad minimalno plačo.
Postavljene so bile zahteve po dostojnem plačilu za njihovo odgovorno in pošteno delo z otroki ter po zmanjšanju nesprejemljivo visoke razlike med plačo pomočnice in pomočnika vzgojiteljice ter vzgojiteljice in vzgojitelja, vendar nikakor na škodo slednjih.
Predstavniki obeh sodelujočih sindikatov so izrazili pričakovanje, da bo Vlada končno prišla do spoznanja, da si pomočnice in pomočniki vzgojiteljic za svoje odgovorno delo in obveznosti, ki se z vsakim letom še povečujejo, zaslužijo boljše plačilo in hkrati zahtevali takojšen začetek pogajanj o reševanju njihove problematike.