Pogajalski strani še daleč narazen

19. oktober 2015

Na pogajanjih dne 19.10.2015 je vladna stran predstavila nov protipredlog, v katerem je predstavila ukrepe na področju plač in drugih stroškov dela za prihodnja tri leta. Za leto 2016 vladna stran predlaga: - sprostitev plačne lestvice, kot v prejšnjem protipredlogu, s 1.12.2016; - višji regres za letni dopust: javnim uslužbencem, ki imajo osnovno plačo nižjo od minimalne plače (do vključno 16. plačnega razreda), se določi v višini minimalne plače, ostalim pa se višina regresa določi glede na uvrstitev v plačni razred po enaki lestvici, kot je sedaj določena v Zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2015, s tem, da se vsem od vključno 17. plačnega razreda navzgor doda 170 evrov; - možnost preoblikovanja določbe o omejitvi sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb; - da se v zvezi s predlagano omejitvijo števila dni letnega dopusta sprožijo pogajanja o spremembi kolektivnih pogodb, in da zakonska omejitev velja le do takrat, ko bo prišlo do sprememb v kolektivnih pogodbah; - vse ostale predlagane ukrepe, vključene v predlog Zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2016; - usklajevanje vseh predlaganih sprememb in dopolnitev Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in Zakona o javnih uslužbencih z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Za leto 2017 vladna stran predlaga: - izplačevanje plač na osnovi plačne lestvice, ki se uveljavi s 1.12.2016; - izplačilo regresa za letni dopust v enaki višini, kot izhaja iz tega protipredloga za leto 2016 - javnim uslužbencem, ki imajo osnovno plačo nižjo od minimalne plače (do vključno 16. plačnega razreda), se določi regres v višini minimalne plače, ostalim pa se višina regresa določi glede na uvrstitev v plačni razred po enaki lestvici, kot je sedaj določena v ZUPPJS15, s tem, da se vsem od vključno 17. plačnega razreda navzgor doda 170 evrov; - izplačilo že dogovorjenih napredovanj (v mesecu januarju izplačilo višjih plač zaradi napredovanj v plačne razrede in nazive v letu 2016). Za leto 2018 in prihodnje obdobje vladna stran predlaga, da se o postopnem sproščanju preostalih ukrepov vladna in sindikalna stran pogajata v prvi polovici leta 2016, tako da bi bil dogovor sklenjen najkasneje do 1. julija 2016. Sindikalna stran je predlog vladne strani zavrnila in odgovorila z novim približevalnim predlogom: - plačna lestvica naj se namesto s 1.1.2016 sprosti s 1.3.2016; - premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence naj se od 1.1. do 30.6.2016 izplačujejo v višini 70 %, od 1.7. do 30.9.2016 v višini 80 % in od 1.10. do 31.12.2016 v višini 90 %; - regres za letni dopust se naj vsem javnim uslužbencev izplača v višini minimalne plače; - spremembe in dopolnitve Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in Zakona o javnih uslužbencih se lahko sprejmejo le v soglasju sindikalne strani; - omogočijo se nove zaposlitev v javnem sektorju; - realizirajo se vladne zaveze, ki izhajajo iz stavkovnih sporazumov za posamezne dejavnosti javnega sektorja; - v letu 2017 se naj začne izplačevati redna delovna uspešnost, premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence pa naj se začnejo izplačevati v višini 100 %. Ob koncu pogajanj je bilo dogovorjeno, da bo vladna stran nov protipredlog predstavila v četrtek, 22.10.2015, po seji Vlade RS.