spacer
  
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
   sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni
in raziskovalni dejavnosti slovenije
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
spacer
spacer

Odziv Sindikata VIR na revizijsko poročilo Računskega sodišča o delovni obveznosti učiteljev v OŠ

Uredi seznam novic Dodaj novico
22. januar 2016

V Sindikatu VIR smo se seznanili z revizijskim poročilom "Delovna obveznost učiteljev v osnovnih šolah", ki ga je Računsko sodišče pripravilo na podlagi prečne revizije o delovni obveznosti učiteljev na treh osnovnih šolah v letu 2013 in na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v obdobju od 1.1.2012 do 31.12.2014.
Ugotovitve Računskega sodišča nas ne presenečajo, saj smo na neustrezno ureditev razporejanja delovnega časa in delovne obveznosti učiteljev v preteklosti velikokrat opozarjali, vendar za njihovo reševanje s strani ministrstva nikoli ni bilo pravega posluha.
V Sindikatu VIR sodimo, da bi bilo potrebno delovno obveznost učitelja opredeljeno v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in Zakonu o osnovni šoli dopolniti s pravili, v katerih bi podrobneje uredili »drugo delo« učitelja kot sestavni del polnega delovnega časa. Drugo delo učitelja je potrebno v določeni meri količinsko opredeliti oziroma normirati.
Posebej želimo opozoriti, da se ne strinjamo, da je vrednotenje dela učitelja vezano zgolj na obseg normativne učne obveznosti oziroma neposrednega pedagoškega dela in to v razponu od 19 do 27 ur učne obveznosti za polni delovni čas 40 ur na teden, medtem ko količina »drugega dela« nima neposrednega vpliva na višino plače.
V Sindikatu VIR smo prepričani, da navedena problematika terja takojšnjo strokovno obravnavo in iskanje primernih rešitev, pri čemer želimo aktivno sodelovati, zato pozdravljamo izjavo ministrice, da bodo na ministrstvu, v skladu s priporočili in analizami, takoj vzpostavili komunikacijo s socialnimi partnerji in ostalimi pristojnimi deležniki ter v 90 dneh pripravili akcijski načrt.



Uredi nogo