spacer
  
Izberi skupino bannerjev Uredi seznam bannerjev
   sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni
in raziskovalni dejavnosti slovenije
Uredi vsebino
Domov    Kontakt    Kazalo
spacer
spacer

Nadaljevanje pogajanj o postopnem sproščanju preostalih varčevalnih ukrepov

Uredi seznam novic Dodaj novico
20. september 2016

Kljub temu, da mora biti predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti že do konca septembra posredovan v Državni zbor, so se šele 19.9.2016, po skoraj treh mesecih prekinitve, nadaljevala pogajanja o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju. Zato se bodo, kot že večkrat doslej, pogajanja kot kaže zavlekla še v čas, ko bosta proračuna že potrjena in bomo imeli na volje še manj »manevrskega prostora« za sprejem ustreznega dogovora.
Vladna stran je uvodoma predstavila predlog davčnega prestrukturiranja, ki naj bi po njenem mnenju pozitivno vplival tudi na višje neto plače v javnem sektorju. Sindikalna stran je s tem v zvezi opozorila, da z novima dohodninskima razredoma (namesto sedanjega tretjega, v višini 41%, bosta po novem dva dohodninska razreda, in sicer 34% in 39%) nikakor ne bo davčno razbremenjen srednji razred, kot se napoveduje, pač pa le približno 10% javnih uslužbencev v najvišjih plačnih razredih.
V skladu s pričakovanji je vladna stran predstavila tudi svoj približevalni predlog glede postopnega sproščanja preostalih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju. Vladna stran je glede na svoj prejšnji predlog (iz meseca junija) predlagala spremembo le pri regresu za letni dopust, ki naj bi se izplačal v višjem znesku kot v letu 2016, in sicer 25€ več za tiste javne uslužbence, ki ga še ne prejemajo v višini minimalne plače. V vseh ostalih elementih ostaja vladni predlog nespremenjen, vključno z najbolj spornimi točkami o spremembah ZSPJS in ZJU, s tem, da naj bi se usklajevanje obeh zakonov pričelo takoj po sklenitvi dogovora o postopnem sproščanju preostalih ukrepov na področju stroškov dela.
Sindikalna stran je izrazila pričakovanje, da bo predlog vladne strani prejela tudi v pisni obliki in se obvezala, da se bo do njega opredelila na naslednjih pogajanjih, ki bodo predvidoma v ponedeljek, 26.9.2016.



Uredi nogo