Minimalno približevanje

22. oktober 2015

Na pogajanjih dne 22.10.2015 je vladna stran predstavila nov pogajalski predlog ukrepov na področju plač in drugih stroškov dela, ki se v treh točkah razlikuje od njenega prejšnjega predloga. 1. Vladna stran je predlagala nov, višji predlog regresa za letni dopust, in sicer: – do vključno 16. plačnega razreda 790,73 €; – od 17. do vključno 30. plačnega razreda 724 €; – od 31. do vključno 40. plačnega razreda 586 €; – od 41. do vključno 50. plačnega razreda 340 €; – od 51. plačnega razreda in višjega 240 €. 2. Vladna stran je sprejela predlog sindikalne strani, da mora dogovor vsebovati tudi način in roke za odpravo anomalij plačnega sistema, zlasti v plačni skupini J. 3. Vladna stran je sprejela predlog sindikalne strani, da se takoj odpravijo anomalije, vezane na uveljavitev Aneksa št. 1 h KPJS in s tem višjega vrednotenja določenih orientacijskih delovnih mest, kar je porušilo razmerje z uvrstitvami primerljivih delovnih mest v panožnih kolektivnih pogodbah. Pri vseh ostalih točkah dogovora pa je vladna stran vztrajala pri svojih prejšnjih predlogih. Sindikalna stran je na predlog vladne strani odgovorila z novim približevalnim predlogom: - plačna lestvica naj se namesto s 1.1.2016 sprosti s 1.5.2016; - premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence naj se od 1.1. do 30.6.2016 izplačujejo v višini 60 %, od 1.7. do 30.9.2016 v višini 70 % in od 1.10. do 31.12.2016 v višini 80 %; - ključne določbe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in Zakona o javnih uslužbencih se lahko spremenijo oz. dopolnijo le v soglasju sindikalne strani. Pri vseh ostalih točkah dogovora pa je sindikalna stran vztrajala pri svojih prejšnjih predlogih. Ob koncu pogajanj je bilo dogovorjeno, da se bo pogajalska komisija ponovno sestala predvidoma v ponedeljek, 26.10.2015.