Izjava na izredni seji ESS - dodatna sredstva za financiranje dvigov

25. januar 2019

Sindikat Vir - Izjava na izredni seji ESS (25. 1. 2019)

Kolegi sindikalisti, sindikalistke, spoštovana predsednica Ekonomsko socialnega sveta, spoštovani predstavniki vlade in delodajalcev, lepo pozdravljeni in hvala za besedo.

V sindikatu Vir opozarjamo, da je treba pri načrtovanju porabe in pridobivanja javnih sredstev upoštevati potrebe prebivalk in prebivalcev. Stavkovni sporazumi, izpogajani višji plačni razredi javnih uslužbencev in dvig minimalne plače so bili pravi in potrebni ukrepi, a  za tiste v najslabšem položaju, še vedno majhni. Zato je toliko pomembneje, da se jih ne izniči!

Vlada se je v dogovoru zavezala, da bo zagotovila dodatna sredstva za stroške dela, ki bodo nastali iz dogovorov in kolektivnih pogodb. V praksi pa se že dogaja, da so vrtci in Domovi za ostarele prisiljeni dvigovati cene svojih storitev. Nekateri so cene že dvignili, drugi pa jih še bodo, saj jim sredstev primanjkuje že od prej.

Delavkam in delavcem z najnižjimi plačami, ki trdo garajo, da vsak mesec plačajo položnice in so s 1. januarjem prejeli en plačni razred več, bodo zdaj ta razred enostavne vrnili nazaj s plačilom dražje storitve. Položnice so lahko višje tudi za 20, 30 evrov. Pa niso samo vrtci tisti, ki bodo dražji! Isti delavci in delavke bodo zdaj dobili izstavljen račun, nekateri, tisti z nižjimi plačami, bodo kar precej udarjeni oziroma v minusu. Pomanjkanje sredstev pa lahko privede tudi do odpuščanj in prekarizacije. Na to smo v času pogajanj pravočasno in stalno in jasno opozarjali.

V sindikatu Vir in skupini sindikatov javnega sektorja ZSSS zato pozivamo, da čimprej najdemo sistemsko rešitev, ki bo vrtcem in drugim javnim zavodom dolgoročno zagotovila pokritje stroškov za plače in druge izdatke v zvezi z delom. Opozarjamo tudi na druge posredne proračunske uporabnike, ki morajo dobiti dodatna sredstva, da pokrijejo višje stroške (primer Univerzitetne knjižnice Maribor). Do ustrezne sistemske rešitve pa predlagamo, da vlada oziroma zakonodajalec s posebnimi transferji občinam zagotovi dodatna namenska sredstva za pokritje razlike med obstoječimi sredstvi in nastalimi stroški.

Le tako bodo dogovori socialnih partnerjev javnega sektorja dosegli svoj namen - zagotavljanje ustrezne ravni javnih storitev, kvalitete življenja in boljših delovnih pogojev. Hkrati pa zaradi omenjenih dvigov ne bomo prizadeli zasebnega sektorja.

Pri tem pričakujemo tudi podporo delodajalcev, saj je prav, da varujemo in krepimo socialno državo, od katere imamo korist vsi.

Sindikat Vir